Facebook LinkedIn Instagram

Takaisin kotiin maailmalta

Pietarsaareen muuttaneella Petri Vainiolla on kertynyt kokemusta veneiden rakentamisesta ja purjehduksesta 26 vuoden ajalta eri puolilta maailmaa.

Kuusi viikkoa sitten Etelä-Afrikasta Pietarsaareen muuttanut 52-vuotias Vainio halusi 26 ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen palata takaisin kotimaahansa - ja meren äärelle.

- Pietarsaari on hyvin kaunis, luonnonläheinen ja turvallinen pikkukaupunki, jossa on helppo elää. En malta odottaa, että pääsen merelle purjehtimaan ja tutustumaan seudun saaristoihin, hän hymyilee.

Kaksikymmentävuotiaana veneenrakentajaksi valmistunut helsinkiläissyntyinen Vainio oli jo nuoruudessaan intohimoinen purjehtija, joka myös purjehti kilpaa useiden vuosien ajan ammatikseen.

- Silloin haaveilin ympärivuotisesta mahdollisuudesta purjehtimiseen ja halusin oppia rakentamaan kaikki mahdolliset purjevenemallit. Vuonna 1993 pakkasin lopulta laukkuni ja lähdin Suomesta.

26 vuoden aikana purjeveneitä Vainio ennätti rakentamaan muun muassa Englannissa, Dubaissa, Uudessa Seelannissa, Ruotsissa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa.

- Olen nähnyt paljon erilaisia tapoja rakentaa veneitä, ja voin rehellisesti sanoa, että Nautor`s Swanilla osaaminen purjeveneiden rakentamisessa on ihan ykkösluokkaista. Täällä asiat tehdään järjestelmällisesti ja hallitusti. Lisänä on vielä mahtava työyhteisö, jossa kaikki auttavat ja tukevat toisiaan, hän iloitsee.

 

Pikkukaupungista loppuelämän koti

Etelä-Afrikassa asunut Vainio oli suunnitellut jo jonkin aikaa takaisinmuuttoa Suomeen.  Kun hän sai sähköpostiviestin purjeveneitä valmistavalta pietarsaarelaiselta Nautor`s Swan -yritykseltä, päätös Suomeen muuttamisesta oli selvä.

- Viestissä he kysyivät minua Pietarsaareen töihin. Minulla kului aikaa 15 minuuttia vastata, että kyllä minä teille tulen, hän nauraa.

Reilun kuukauden ajan Nautor`s Swanilla työskennellyt Vainio toimii tällä hetkellä esimiehenä komposiittiosastolla, ja vastaa yrityksen suurimman, 125 jalkaisen kilpaveneen takaosan valmistumisesta.

- Tulevaisuudessa tulen tekemään myös kehitystyötä komposiittipuolella. Kehitystyön tekemistä odotan erityisesti, sillä silloin pääsen toden teolla hyödyntämään ulkomailla oppimaani tietotaitoa purjeveneiden rakentamisesta.  

Pikkukaupunkiin kotiutunut maailmanmatkaaja näkee Pietarsaaren olevan hänelle loppuelämän koti.

- Täällä asuminen ja oleminen on tuntunut hyvältä. Kaikki palaset ovat elämässäni nyt kohdallaan, hän hymyilee.

 

Jaa facebookissa