Facebook LinkedIn Instagram

Finland och Jakobstad blev hans hem

Mark Laurence har bara landkrabbor i släkten.
–Min mor blir sjösjuk redan i badkaret, skrattar han.
Mark steg första gången ombord på en segelbåt som 18-åring och det fanns ingen återvändo.

 

– Jag har varit i seglingsbranschen hela mitt arbetsliv. Redan i tjugoårsåldern korsade jag Atlanten de första gångerna. Då planerade jag ännu inte livet och inkomsten desto mer, jag for ut på äventyr för bara maten i lön.

Flickvännen tröttnade på att vänta på stranden och följde med Mark.

– Vi seglade tillsammans som kapten och kock på båten. År 1994 transporterade jag en Swan till St. Martin i Karibien och träffade Kristian Kjellman som jobbade på Nautor's Swan. Vi blev vänner och i synnerhet våra blivande äkta hälfter höll tät kontakt. År 1998 kom de till vårt bröllop och min fru var med på  deras bröllop – jag höll då på att segla en Swan över Atlanten.

Att bilda familj och ständigt vara ute och segla passade dåligt ihop och Kristian Kjellman lockade Mark i arbete till Nautor's Swan.

– Vi flyttade till Jakobstad i februari 2001. Då föreställde jag mig att vi bor kanske 2–3 år i Jakobstad och Nautor's Swan ser bra ut i min CV. Jag hade mitt drömjobb; på somrarna ledde jag arbetet i Nautors hamn och testseglade varenda Swan som blev färdig innan den levererades till kunden. I åtta år var det mitt arbete.

Samtidigt växte också familjen. En dotter föddes 2002 och en son 2004.

 

Mark och masterna

Efter Nautor's Swan var Mark drygt ett år i arbete på en amerikansk firma som tillverkade master, men anställningsavtalet upphörde när fabriken stängde 2009.

–Jag var arbetslös ett tag, men sedan startade jag en egen firma och nu jobbar jag för den som betalar, skrattar Mark som grundade Finnmark Marine 2010.

Redan innan Mark började med segling var han en passionerad klättrare. Mark och masterna passar således väl ihop.

– Jag är  lyckligt lottad som bor bredvid Baltic Yachts och Nautor's Swan. Tidigare tillverkade båtbyggarna i allmänhet själva sina master, men numera beställer segelbåtstillverkarna kolfibermasterna separat. Min uppgift är att ställa master och segel i ordning för båtarna. Vintertid seglar jag fortfarande då och då båtar över Atlanten.

I Jakobstad har familjen trivts redan över 16 år och Mark kan inte tänka sig att flytta tillbaka till England.

– Jag har inte bott någon annanstans så här länge. Jakobstad är en fantastisk plats att bo  på och det är bra för barnen att växa upp här. Jag har hittat de bästa sidorna av Finland, Mark lovordar hälso- och sjukvården och rådgivningsbyrån och konstaterar att det var ofattbart enkelt att köpa ett hus och grunda en firma i Finland.

– Finländarna är ärliga och lojala. När man har kommit överens om något håller man fast vid det. Allt behöver inte avtalas officiellt, ett handslag räcker. Och om det någon gång har förekommit att man måste komma tillbaka till arbetet för att få jobbet klart, är det aldrig någon som klagar. Det är självklart att ett utlovat arbete slutförs.

En märklig sak har han visserligen noterat hos finländarna.

– När jag kom hit hörde jag att finländarna dricker mera kaffe än någon annan i världen. Men det är ju rena blasket, säger Mark och ställer sin mutterpanna på spisen.           

Dela på Facebook